Tilbage til alle begivenheder

Foredrag: Big Bang og det usynlige univers, Livestreaming fra Aarhus Universitet

5. oktober, 2021 kl. 19:00 til 21:00 · Arrangør: Mesing Borgerforening & Mesing Ungdomsforening

Igennem efteråret vil Mesing Forsamlingshus åbne dørene og live streame forskellige naturvidenskabslige foredrag fra Aarhus Universitet.

Gratis adgang. Mulighed for at købe kaffe/the, kage, øl/vand til rimelige priser.

OBS VIGTIG INFO: DETTE ER EN TEST AFTEN, SÅ DER KAN FOREKOMME TEKNISKE UDFORDRINGER.

Aftens emne: Big Bang og det usynlige univers

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Forelæser: Professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Tid: 19:00 – 21:00

Sprog: Dansk

Bemærk: Foredraget er en opdateret udgave af foredrag fra efteråret 2017.