Jeksen

Jeksen er nok mest kendt for Jeksendalen, den smukke smeltevandsdal, der ligger kun få skridt fra landsbyen. Den fantastiske natur er fredet, og det betyder et smukt, varieret landskab med et rigt dyreliv.

I bunden af Jeksendalen er der etableret flere offentlige parkeringspladser som er forbundet med rigtig mange stier, der kan benyttes af alle, som har lyst til nogle gode naturoplevelser.

Gennem historien har der altid været mindre erhverv i Jeksen, der har været en købmand som i de fleste små landsbyer, der har været en kro, en smedje, en skole, en revisor, en benzintank og autoværksted, landsbyen er også kendt for Ivans Turistbusser, der har været en telefoncentral og flere vognmænd, flere slagtere, kreaturhandlere og kogekoner sågar engang et turisthotel. I Jeksen har der også været et kommunehus, som var en afdeling fra Hørning Rådhus. I dag er der både loppemarked, en glarmester med brugskunst, Jeksen Brænde og Flis og Jeksen Grønthandel, der leverer økologisk frugt, grønt og meget mere lige til døren.

Omkring år 1920 lå der også en korn og foderstof i Jeksen. Her kørte man korn med hestevogn ind til Århus – en tur der har taget omkring tre en halv time hver vej. I dag er det noget lettere at tilbagelægge strækningen. Det tager 15 min. at komme til Viby Torv, skal du den anden vej, tager det cirka 10 min. at komme til Skanderborg.

 

Et stærkt fællesskab

Jeksen er en hyggelig by med både børnefamilier og de, der har boet i byen et helt, langt liv.

En aktiv beboerforening og mange fællesskaber på kryds og tværs sikrer et aktivt landsbyliv. Der er et fællesareal, som benyttes af mange børn til fodbold og mange andre aktiviteter. Der arrangeres Pinsemorgenkaffe, grill op ad dagen, petanqueturnering, rundbold, loppemarked, børnelege og hygge hele dagen. Der afholdes Skt. Hans aften med grill og et stort bål. Om efteråret er der byfest, og der er hvert år juletræsfest med gløgg og æbleskiver.