Sødal

Hele vejen fra Ry til Aarhus strækker der sig en tunneldal – skabt i istiden og i dag en perlerække af søer i en dal omkranset af skov og marker. Det starter med Knudsø ved Ry, så kommer Ravnsø, så Veng Sø og herefter ville de næste i rækken være Pittersøen og Søballe Sø. Hvis de stadig var der, altså.

Men Pittersøen og Søballe Sø er tørlagt. Det tog mange år og skete under stort ståhej – læs hele historien i ”Spildte millioner i Gammelgaard Sø (Søballe Sø) og Pittersø”.

 

Vest og øst for Sophiendal

Det vestligste punkt i Sødal er Ravnsø, der ligger smukt omkranset af vild natur. Fra Ravnsø løber en lille bæk til Veng Sø, som du kan se fra Låsbyvej. Veng Sø ser du på højre hånd, hvis du kører fra Låsby mod Skanderborg.

På venstre hånd ligger den smukke herregård Sophiendal. Sophiendal fungerer i dag som slotshotel, men som herregård har Sophiendal en lang og kulørt historie, og herregården spiller en central historisk rolle i De 7 Dale.

Lige nord for Sophiendal går en smal markvej videre gennem Sødal. Hold til højre, og du kommer ad bagvejen til Pittersøen.

Her kan du på højre hånd se de smukke gravhøje, der vidner om områdets historie, og hvor vejen slutter, vil du møde et gammelt vejskilt, hvor der står ”Pitterbroen”.

 

Forsvundne søer, en gammel borg og krudt til kongen

Her ser du udover Pittersøen og Søballe Sø. Der er ikke meget sø over de to søer i dag.

Pittersøen er i dag et stort mosestykke. Søen har sandsynligvis sit specielle navn, fordi ingen mindre end Christian den Fjerde gav ordre til, at man her udvandt salpeter, som kongen skulle bruge til at lave krudt. ”Salpitter” er et gammelt ord for salpeter.

Søballe Sø, der også hedder Gammelgaard Sø, fik tørlægningen til gengæld ikke helt bugt med – i de våde vintre kan man stadig se noget, der ligner en sø på stedet.

Men i gamle dage var Søballe Sø en rigtig sø. En rigtig sø med en rigtig borg – læs Veng Lokalarkivs beskrivelse af sagnet om Rane Jonsens borg.

 

Galgebakke eller ej?

Pitterbroen er stien, der fører dig ud af Sødal. Drej til højre og fortsæt ad Pitterbroen op mod Søballevej, der går fra Veng til Søballe.

Pitterbroen byder på en god stigning. Og den aflange bakketop, du går over, bliver ifølge lokalarkivet på gamle kort kaldt ”Stejlebjerg”. Det kan der være to forklaringer på:

Enten var bakken et stejlebjerg, hvor man henrettede forbrydere og lagde dem på ”hjul og stejle”. Eller – og den forklaring er måske ikke så eksotisk – var bakken stedet, hvor fiskerne fra Søballe Sø og Pittersøen tørrede deres garn på stejle.